poniedziałek, 22 kwietnia 2013

PIECZEŃ Z INDYKA Z KOPERKIEM (ŁAGODNA)

(Proporcje na keksówkę o wym.12x25cm)

SKŁADNIKI:
- 800g filetu z indyka,
- 1/2 pęczka koperku,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka),
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka naturalnego jogurtu.

WYKONANIE
Przygotowuję keksówkę (najlepiej wyłożyć folią aluminiową). Do zmielonego mięsa wraz z cebulą i czosnkiem dodaję kolejno: chrzan, sól, pieprz, curry, pokrojony drobno koperek, wbijam jajko i wyrabiam na gładką, jednolitą masę. Przekładam do keksówki, wierzch mięsnej masy smaruję naturalnym jogurtem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 50 - 60 minut. Podaję na ciepło lub na zimno w zależności od potrzeby.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz