sobota, 6 kwietnia 2013

KRÓWKA

(Proporcje na formę o wym.23x35cm)

SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 18dag cukru,
- 8dag mąki pszennej,
- 8dag mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
 Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MASA BUDYNIOWA
- 2,5szkl(poj.250ml) mleka,
- 1/2szkl(poj.250ml) cukru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła.

POLEWA KRÓWKOWA
- 300g krówek (cukierki),
- 2 łyżki wody,
- 100g masła.

DODATKOWO
- ok.200g bezy,
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich.

WYKONANIE
Do niewielkiej ilości zimnego mleka dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlewam zawartość miski i mieszam bardzo dokładnie na małym ogniu (nie może być grudek). Odstawiam masę do całkowitego wystygnięcia po czym ucieram z masłem. Masę budyniową wykładam na wcześniej upieczony biszkopt. Na masie układam bezy. Przygotowuję polewę krówkową. Do rondelka wrzucam masło, krówki i wlewam wodę - rozpuszczam. Odstawiam do lekkiego wystygnięcia. Polewam bezy. Wierzch posypuję zmielonymi orzechami. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Krówka to ciasto bardzo proste w przygotowaniu i kuszące dla biesiadników. Kusi finezją... dogadza zmysłom... Polecam:)

SMACZNEGO!


3 komentarze: