sobota, 13 kwietnia 2013

UDKA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ W WINIE

(Proporcje dla 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 2 udka z kurczaka + 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu + 1/2 pikantnej papryki,
- 120g wędzonego boczku,
- 700g kapusty włoskiej,
- 120ml półsłodkiego wina,
- 120ml wody,
- 3 łyżki oleju,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 kulki jałowca,
- 1 liść laurowy.

WYKONANIE
Udka myję nacieram solą, pieprzem, papryką. Wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Smażę z dwóch stron na rumiany kolor. Do mięsa dodaję poszatkowaną kapustę, pokrojony w kostkę boczek i duszę pod przykryciem 15 minut. Następnie zalewam winem, wodą, dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz kulki jałowca i duszę pod przykryciem ok.30 minut. Danie można doprawić wg uznania, ja pozostawiam w pierwotnej wersji - jest wyśmienite! Polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz