(Proporcje dla 2 osób)
SKŁADNIKI:
- 2 udka z kurczaka + 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu + 1/2 pikantnej papryki,
- 120g wędzonego boczku,
- 700g kapusty włoskiej,
- 120ml półsłodkiego wina,
- 120ml wody,
- 3 łyżki oleju,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 kulki jałowca,
- 1 liść laurowy.
WYKONANIE
Udka myję nacieram solą, pieprzem, papryką. Wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Smażę z dwóch stron na rumiany kolor. Do mięsa dodaję poszatkowaną kapustę, pokrojony w kostkę boczek i duszę pod przykryciem 15 minut. Następnie zalewam winem, wodą, dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz kulki jałowca i duszę pod przykryciem ok.30 minut. Danie można doprawić wg uznania, ja pozostawiam w pierwotnej wersji - jest wyśmienite! Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz