SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 2 łyżki szpinaku (użyłam mrożony),
- oliwki zielone 3 -5 sztuk,
- mozzarella (ilość wg własnych preferencji),
- sól morska (szczypta),
- kolorowy pieprz (szczypta),
- 1 łyżka oliwy z oliwek/olej z oliwą/olej/smażenie beztłuszczowe - wg uznania:)
WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajka następnie dodaję kolejno składniki: mleko, otręby, szpinak, oliwki, dodatki smakowe. Gdy uzyskuję gładką
konsystencję przelewam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę. Posypuję mozzarellą. Gdy
omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej
strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie smażę
tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu
jest lekko zrumieniony a od góry
pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek
lekko
ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz