czwartek, 25 kwietnia 2013

WIOSENNY OMLET Z MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 2 łyżki szpinaku (użyłam mrożony),
- oliwki zielone 3 -5 sztuk,
- mozzarella (ilość wg własnych preferencji),
- sól morska (szczypta),
- kolorowy pieprz (szczypta),
- 1 łyżka oliwy z oliwek/olej z oliwą/olej/smażenie beztłuszczowe - wg uznania:)

WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajka następnie dodaję kolejno składniki: mleko, otręby, szpinak, oliwki, dodatki smakowe. Gdy uzyskuję gładką konsystencję przelewam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę. Posypuję mozzarellą. Gdy omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie smażę tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu jest lekko zrumieniony a od góry pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek lekko ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...