poniedziałek, 22 kwietnia 2013

BANANOWE BUŁKI Z BAKALIAMI

(Proporcje na 8 - 10 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 3 banany (ok.400g),
- 10g świeżych drożdży,
- ok.300g mąki pszennej,
- ok.50ml letniego mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- 20g rodzynek,
- 20g suszonej śliwki.

WYKONANIE
Do mąki wsypuję cukier waniliowy, sól, wlewam olej, jogurt, drożdże rozprowadzone w mleku - wyrabiam. Następnie dodaję rozgniecione widelcem banany, rodzynki, śliwki i ponownie wyrabiam. Odstawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 lub 10 części. Formuję bułki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Nacinam w dwóch miejscach. Smaruję mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 minut. Po upieczeniu wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. To jest druga wersja bananowych bułek, które moje dzieci uwielbiają:)
Przepis na bananowe bułki z żurawiną

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...