(Proporcje na 8 - 10 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 3 banany (ok.400g),
- 10g świeżych drożdży,
- ok.300g mąki pszennej,
- ok.50ml letniego mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- 20g rodzynek,
- 20g suszonej śliwki.
WYKONANIE
Do mąki wsypuję cukier waniliowy, sól, wlewam olej, jogurt, drożdże rozprowadzone w mleku - wyrabiam. Następnie dodaję rozgniecione widelcem banany, rodzynki, śliwki i ponownie wyrabiam. Odstawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 lub 10
części. Formuję bułki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
lub matą silikonową. Nacinam w dwóch miejscach. Smaruję mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika
do 180°C na ok.20 minut. Po upieczeniu wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. To jest druga wersja bananowych bułek, które moje dzieci uwielbiają:)
Przepis na bananowe bułki z żurawiną
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz