wtorek, 23 kwietnia 2013

POMIDOROWA Z TORTELLINI

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 120g TORTELLINI z farszem serowym/mięsnym,
- dowolne mięso drobiowe (wykorzystałam 2 skrzydełka z indyka),
- 4 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego (np. PUDLISZKI/ŁOWICZ)
- marchewka (35g),
- korzeń pietruszki (20g),
- korzeń selera (20g),
- por (20g),
- koperek (wg uznania),
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- listek laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- kilka kropli soku z cytryny,
- jogurt naturalny (2 - 3 łyżki),
- 1 litr wody.

WYKONANIE
Makaron gotuję wg wskazówki na opakowaniu, osączam na sicie. Umyte mięso zalewam wodą, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i gotuję pod przykryciem. Dodaję obrane, umyte i pokrojone warzywa - gotuję do pożądanej miękkości. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiam  wyżej wymienionymi dodatkami smakowymi. Podaję z TORTELLINI, z keksem naturalnego jogurtu, drobno pokrojonym koperkiem. Pyszna, sycąca zupa pomidorowa odnajdzie się także z ryżem, z dużą ilością warzyw. Polecam:)

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Przypominają troszkę uszka domowej roboty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna odmiana dla zwykłej pomidorówki z makaronem. Brawo za pomysł.

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zerknęłam - fajna stronka:) Miłe, że prowadzi ją mężczyzna!:) Gdy znajdę więcej wolnego czasu przejrzę jakie dzieła Grzesiu stworzył... tymczasem dziękuję za odwiedziny, zaproszenie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń