sobota, 27 kwietnia 2013

ZUPA KREM ZE SZPINAKIEM

(Proporcje dla 2 -3 osób)

SKŁADNIKI:
- 300g szpinaku (mrożony),
- 180g ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500ml bulionu warzywnego (mile widziany domowy, ew.z kostki),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- imbir (szczypta),
- 2 łyżki masła,
- jogurt naturalny (przyjęłam 1 łyżka = 1 porcja),
- groszek ptysiowy.

WYKONANIE
Umyte, drobno pokrojone ziemniaki podsmażam z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 łyżki masła), następnie dodaję szpinak - całość przez parę minut jeszcze podsmażam. Zalewam bulionem. Gotuję do miękkości ziemniaków. Całość miksuję blenderem. Doprawiam do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatałowa, imbir). Podaję z jogurtem naturalnym, groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...