(Proporcje dla 2 -3 osób)
SKŁADNIKI:
- 300g szpinaku (mrożony),
- 180g ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500ml bulionu warzywnego (mile widziany domowy, ew.z kostki),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- imbir (szczypta),
- 2 łyżki masła,
- jogurt naturalny (przyjęłam 1 łyżka = 1 porcja),
- groszek ptysiowy.
WYKONANIE
Umyte, drobno pokrojone ziemniaki podsmażam z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 łyżki masła), następnie dodaję szpinak - całość przez parę minut jeszcze podsmażam. Zalewam bulionem. Gotuję do miękkości ziemniaków. Całość miksuję blenderem. Doprawiam do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatałowa, imbir). Podaję z jogurtem naturalnym, groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz