sobota, 27 kwietnia 2013

SAŁATKA ZE ŚLEDZIA, FASOLI, JABŁKA, MARYNOWANYCH ŚLIWEK

(Proporcje dla 2 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- puszka czerwonej fasoli (250g),
- jabłko (100g),
- ogórki korniszone (ok.100g),
- 1/2 małej cebuli,
- 2 solone śledzie
- 4 marynowane śliwki,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- kilka kropli soku z cytryny,
- sól, pieprz wg uznania (dodałam tylko 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu).

WYKONANIE
Filety śledziowe płuczę i moczę w wodzie przez ok. 2 godziny (zmieniam jeszcze parę razy wodę, żeby straciły słoność). Fasolę odsączam na sicie. Ogórki, cebulę, śliwki, jabłko, śledzie kroję w kostkę następnie dodaję do fasoli. Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję majonez, jogurt i doprawiam do smaku (użyłam soku z cytryny, świeżo zmielonego czarnego pieprzu ale można dodać także sól, cukier). Pyszna sałatka gotowa:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...