(Proporcje na 12 - 15 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- ok. 80ml mleka,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 20g masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej.
DODATKOWO
- lukier jogurtowy (1 łyżka jogurtu naturalnego lub serka waniliowego + 4 łyżki cukru pudru) ,
- ok.10 łyżek musu jabłkowego.
WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam w letnim mleku. Do mąki wsypuję cukier puder, przyprawę, sól, dodaję miękkie masło, wbijam jajko - łączę składniki następnie wlewam drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiam i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowuję, wykrawam kółka (np.szklanką, foremką), nakładam po1 łyżeczce musu jabłkowego i na to przykładam drugie kółko. Zlepiam brzegi, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 8 - 10 minut. Po wystygnięciu polewam lukrem jogurtowym.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz