czwartek, 25 kwietnia 2013

CIASTKA Z MUSEM I LUKREM JOGURTOWYM (O KORZENNEJ NUCIE)

(Proporcje na 12 - 15 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- ok. 80ml mleka,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 20g masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej.

 DODATKOWO
- lukier jogurtowy (1 łyżka jogurtu naturalnego lub serka waniliowego + 4 łyżki cukru pudru) ,
- ok.10 łyżek musu jabłkowego.

WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam w letnim mleku. Do mąki wsypuję cukier puder, przyprawę, sól, dodaję miękkie masło, wbijam jajko - łączę składniki następnie wlewam drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiam i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowuję, wykrawam kółka (np.szklanką, foremką), nakładam po1 łyżeczce musu jabłkowego i na to przykładam drugie kółko. Zlepiam brzegi, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 8 - 10 minut. Po wystygnięciu polewam lukrem jogurtowym.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...