poniedziałek, 8 kwietnia 2013

PANNA COTTA - WŁOSKI DESER

(Proporcje na 10 foremek, 1 foremka - 50ml)

SKŁADNIKI:
- 200ml śmietanki 30%,
- 100ml mleka 3,2%,
- 100ml soku truskawkowego,
- 100g białej czekolady,
- 2 łyżki cukru,
- laska wanilii,
- 3 łyżeczki żelatyny + 40ml gorącej (nie wrzącej) wody.

DODATKOWO
- 250g świeżych truskawek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka suszonej mięty.

WYKONANIE
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia. Laskę wanilii przekrawam wzdłuż i za pomocą noża wyciągam ziarenka. Do rondelka wlewam śmietankę, mleko, dodaję ziarenka wanilii, połamaną białą czekoladę, cukier i mieszając doprowadzam do rozpuszczenia czekolady i cukru. Zagotowuję po czym odstawiam na bok i wlewam żelatynę. Mieszam przez minutę. Przelewam masę do przygotowanych foremek. Zostawiam do wystygnięcia, następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie przygotowuję mus truskawkowy. Miksuję świeże truskawki z cukrem i suszoną miętą. Wyciągam deser z foremek na talerz, polewam musem  i podaję:)

MÓJ KOMENTARZ
PANNA COTTA po włosku gotowana śmietanka. Deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i smaczny. Kremowy, polany musem truskawkowym z dodatkiem suszonej mięty komponuje się idealnie. Aby ułatwić wydostanie się deseru z foremki/miseczki należy na kilka sekund włożyć do garnka z wrzątkiem. Ja przygotowałam w foremkach silikonowych zatem nie miałam z wydostaniem się deseru żadnego problemu ale wspominam o takiej możliwości.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...