sobota, 20 kwietnia 2013

SAŁATKA Z KURCZAKA, MANGO, OLIWEK, DYNI

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 400g filetu z kurczaka + 1/2 łyżeczki soli morskiej + 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu + 1/3 łyżeczki ostrej papryki + 1 łyżeczka oleju do smażenia.
- 200g mango (już po obraniu),
- 50g oliwek z papryką,
- 1 łyżka łuskanych pestek dyni,
- 100g serka grani,
- kilka rzodkiewek (ok.40g),
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.

WYKONANIE
Mięso myję, usuwam błonki, chrząstki i kroję w kostkę lub w paski. Nacieram solą, pieprzem, papryką - odstawiam na 30 minut do przegryzienia. Następnie podsmażam mięso na oleju i zostawiam do wystygnięcia. Mango obieram ze skórki (mango jest owocem trudnym do krojenia - pestka b.trudno odchodzi od miąższu, ja mam parę sposobów na poradzenie sobie z tym owocem,  jeden swój sposób zdradzam w tym przepisie), kroję w plastry do momentu natknięcia się na opór, następnie odwracam owoc i kontynuuję krojenie ponownie do momentu natknięcia się na pestkę - czynność powtarzam tak długo, aż zostanie "prawie sama pestka". Plastry mango kroję jeszcze w paski, które układam na talerzu. Następnie układam kurczaka, oliwki nadziane papryką. Przygotowuję sos. Do blendera dodaję serek grani, kilka rzodkiewek, musztardę, sok z cytryny i miksuję. Polewam sałatkę. Na suchej, rozgrzanej patelni prażę pestki dyni przez ok. 3 minuty. Posypuję wierzch sałatki.

MÓJ KOMENTARZ
Sosu nie doprawiam do smaku solą, pieprzem czy innymi podobnymi dodatkami, bo nie widzę takiej potrzeby z uwagi na lekko ostre oliwki, doprawione mięso. Dla mojej rodziny podanie sałatki w zaprezentowanej wersji było idealnie przemyślane. Zatem polecam:)
P.S. Przepraszam za jakość zdjęć - troszkę potrwa zaprzyjaźnienie się z nowym aparatem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz