środa, 10 kwietnia 2013

KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM

(Proporcje na ok.10 krokietów, średnica mojej patelni 17cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE (DELIKATNE/PYSZNE)
- 1 duże jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 250ml mleka,
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy (skład: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki itd.),
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 300g pieczarek,
- 1 średnia, czerwona papryka,
- 1 średnia cebula,
- ok.200g żółtego sera (najlepszy ostry w smaku),
- sól, pieprz wg uznania,
- olej.

PANIERKA
- 2 duże jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.

WYKONANIE
Właściwe składniki na ciasto naleśnikowe miksuję, smażę cienkie naleśniki na patelni o średnicy 17cm. Przygotowuję farsz. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Dodaję drobno pokrojone (lub starte na tarce) pieczarki i pokrojoną czerwoną paprykę. Duszę do miękkości podane składniki i do odparowania zbędnego płynu. Doprawiam farsz do smaku. Odstawiam do wystygnięcia, a sama w tym czasie ścieram żółty ser na tarce. Ser łączę z pieczarkami i papryką - dokładnie mieszam.  Na każdy naleśnik nakładam ok.2 - 3 łyżki farszu. Zwijam boki pionowe, następnie roluję z dołu do góry. Obtaczam w jajku, bułce tartej i smażę na złoto - brązowy kolor. Odsączam. Podaję z sosem czosnkowym z bazylią, ewentualnie z sosem pieczarkowym. Gotowe:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. wyglądają fantastycznie i bardzo apetycznie :) chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm...tak ciężko było zmobilizować się do wykonania tego dzisiejszego obiadu!:( I te słowa: "co się z tobą dzieje, przemęczenie?" Taaa... Na szczęście weekend bliżej niż dalej, zatem wyjazd w celu naładowania akumulatorów! Czasami zmiana miejsca, inne osoby pomagają...
    Tymczasem ślicznie dziękuję za komentarz:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń