sobota, 27 kwietnia 2013

TRADYCYJNY KAPUŚNIAK (NAJLEPSZY)

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- porcja rosołowa, żeberka, skrzydełka z indyka, chude mięso (jeżeli chcemy uzyskać kapuśniak na wywarze mięsnym - ja w dzisiejszej wersji pominęłam),
- 500g kiszonej kapusty,
- 1,5 litra wody,
- 150g wędzonego boczku,
- kiełbasa śląska/zwyczajna (wg uznania, ok.150g),
- marchew (100g),
- korzeń pietruszki (70g),
- korzeń selera (50g),
- por (30g),
- cebula (50g),
- 350g ziemniaków,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 listek laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego.

WYKONANIE
Jeżeli zamierzam podać kapuśniak na wywarze mięsnym to umyte mięso zalewam wodą, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i gotuję pod przykryciem. Dodaję obrane, umyte i pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, ziemniaki) - gotuję do pożądanej miękkości. Na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, dokładam kiszoną kapustę (jeżeli nie chcę długiej, ciągnącej kapusty to kroję ją drobniej, sprawdzam też smak, jeżeli uznaję iż jest zbyt kwaśna płuczę pod bieżącą wodą) i smażę razem przez parę minut - dodaję do garnka z warzywami. Następnie podsmażam drobno pokrojony boczek i kiełbasę - dodaję do zupy. Całość gotuję (na małym ogniu) ok.10 minut, smaki muszą się przegryźć. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam dodatkami smakowymi (sól, pieprz, papryka, kminek). Pyszny kapuśniak gotowy:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz