wtorek, 9 kwietnia 2013

PIECZEŃ RZYMSKA Z PIECZARKAMI

(Proporcje na keksówkę o wym.12x25cm)

SKŁADNIKI:
- 800g mięsa mielonego (użyłam 550g szynka wieprzowa + 250g boczek surowy),
- 1 łyżeczka sosu sojowego (ciemny),
- 1 solidna łyżka musztardy,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki papryki pikantnej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.
DODATKOWO
- 300g pieczarek,
- 50g pora,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- ok.2 łyżki natki pietruszki,
- 1 łyżeczka masła,
- sól, pieprz wg uznania.

WYKONANIE
Przygotowuję keksówkę (najlepiej wyłożyć folią aluminiową). Do zmielonego mięsa dodaję kolejno: czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, sos sojowy, wbijam jajko, doprawiam wyżej wymienionymi przyprawami. Wyrabiam na jednolitą masę. Odstawiam. Przygotowuję farsz. Pieczarki i pora obieram, myję i drobno kroję. Duszę na rozgrzanej patelni do momentu puszczenia soku. Masę mięsną (2/3) przekładam do keksówki, robię w środku  wgłębienie, wykładam farsz pieczarkowy, nakładam pozostałą masę mięsną (1/3) i dokładnie wyrównuję. Wierzch smaruję jogurtem naturalnym. Posypuję natką pietruszki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 50 - 60 minut. Podaję na ciepło lub na zimno w zależności od potrzeby.

MÓJ KOMENTARZ
W czasie pieczenia wytopi się sos, należy zlać do naczynka i wykorzystać do odpowiedniego celu (np.zaciągnąć mąką lub zagotować, aż sos zredukuje się i nieco zgęstnieje - podać z kopytkami, kluskami śląskimi, ziemniakami). Jak każdy z nas mam swoje sprawdzone produkty, sklepy, w których zaopatruję się i to dotyczy również wędlin i mięsa. Mięso kupuję od rzeźnika, który jest moim dobrym znajomym i wiem co otrzymuję, aleee... czasami jest mi nie po drodze do niego, dochodzi ograniczenie czasowe i  w związku z
tym decyduję się na zakup w sklepie. Wybieram mięso, które mi odpowiada i grzecznie proszę o zmielenie na miejscu. W ten sposób mam świadomość co w takim "mielonym" się znajduje, zatem warto być troszkę "wymagającym klientem":-) i nie pozwalać sobie wcisnąć tego co sprzedawca nam na siłę oferuje. Nawiązując do głównego tematu, pieczeń rzymska jest aromatyczna, uniwersalna wpisze się na wszelkie imprezy, na ciepło jako dodatek do obiadu a na zimno jako wędlina do kanapek. Polecam:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Właśnie wyjęłam z piekarnika, pachnie cudnie i chyba tak smakuje. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis ... zajadalismy sie jak reksie :D nie znalam tego triku z jogurtem**** super :D dzieki i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń