wtorek, 23 kwietnia 2013

MIGDAŁOWY Z ANANASEM (PYSZNY)

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 150g zmielonych migdałów (bez skórki) + płatki migdałowe do posypania (ok.3 łyżki),
- ananasy w plastrach (ok.250g),
- 4 duże jajka,
- 100g cukru,
- 100g dobrego masła,
- 150g mąki pszennej,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- kilka kropli aromatu migdałowego (ok.6 - 8 kropli),
- szczypta soli.

WYKONANIE
Przygotowuję formę do pieczenia i nagrzewam piekarnik do 180°C. W tym czasie ucieram masło z cukrem, z jogurtem dodając po jednym żółtku. Łączę z mąką pszenną, z mąką ziemniaczaną, zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, aromatem migdałowym. Dodaję ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Całość dokładnie mieszam i wykładam do formy. Układam plastry ananasa, lekko dociskając. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi. Gotowe:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Baaardzo dawno nie jadłam ciasta własnej produkcji. Wygląda baaardzo apetycznie. Czy ananas nie jest suchy po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak mi przykro:( U mnie "piekarnik" nie może narzekać na brak pracy bo i zapotrzebowanie jest dość duże:)Nawiązując do pytania, właśnie nie jest suchy, ananas zapewnia temu ciastu super wilgotność. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...