sobota, 6 kwietnia 2013

PIEROGI RAZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ,TWAROGIEM,SŁONECZNIKIEM

(Proporcje dla 4 - 6 osób)

SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE:
- 500g mąki razowej (typ 1850),
- szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duże jajko,
- ok.0.5szkl. ciepłej wody (wody tyle ile zabierze nam ciasto).

SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 100g suchej, kaszy gryczanej,
- 250g ścisłego twarogu,
- 40g łuskanego ziarna słonecznika,
- 3 łyżki otrębów orkiszowych,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka estragonu.

WYKONANIE
Kaszę gotuję al dente w osolonej wodzie, osączam na sicie. Wszystkie składniki na ciasto łączę i zagniatam. Ciasto ma być miękkie, elastyczne i gładkie. Zostawiam ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowuję farsz. Do kaszy dodaję twaróg, otręby, estragon i doprawiam wyżej podanymi przyprawami - mieszam. Posypuję lekko stolnicę mąką, wykrawam szklanką lub foremką do pierogów kółka, nakładam nadzienie i zlepiam brzegi nadając dodatkowo tzw.zakładki wówczas powstaje pierożek z falbanką:) Wrzucam do osolonej wody, mieszam żeby nie przywarły i gotuję od momentu wybicia się od dna garnka przez ok.3 minuty. Pierogi podaję w różnych wersjach: z podsmażoną cebulką, polane jogurtem naturalnym, z suszonymi pomidorami (pokrojone), podsmażone na maśle, lub nakładam dodatkowo na pierogi niewielką ilość farszu - i w takiej wersji danie sprawdza się najbardziej:)

MÓJ KOMENTARZ
W mojej rodzinie poza moją osobą nikt nie lubi kaszy gryczanej, a ponieważ niedobory krzemu są poważne w skutkach (wypadanie włosów, zmęczenie, zawał serca, żylaki itd), a wiem, ze kasza gryczana dostarcza dużą ilość tego krzemu to też długo rozmyślałam jaki podstęp zastosować w mojej rodzinie. Próbowałam przygotować wiele dań z tym zdrowym dodatkiem, dostarczycielem krzemu, w końcu zaakceptowano parę przepisów i oto jeden z nich - PIEROGI RAZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM, SŁONECZNIKIEM. Smaczne i zdrowe!:-)

SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Niesamowity przepis! Jestem bardzo ciekawa smaku tych pierozkow! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nam bardzo smakują:) Zachęcam do wypróbowania przepisu i wydaniu komentarza po odkryciu smaku. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwaga, robię je dzisiaj. mam nadzieję,że będą dobre :)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...